10 frågor om coacher och coaching

 

Inte för så länge sen fick jag en hel drös med frågor om coacher och coaching.

 

Trots att jag redan förklarat processen med visuella medel på min hemsida vill jag ändå ta upp dessa frågor. Det kan inte bli för mycket tydlighet.;-))

 

Nu kör vi.

1. Vad är en coach? Vad fyller den för uppgift?

 

En coach är en person som hjälper dig att genomföra önskvärda förändringar i ditt liv. De kan handla om din karriär, ditt kärleksliv, ditt företag, din egen utveckling eller välmående av dina anställda.

 

Ibland använder jag ett uttryck som jag snappat upp i boken Biologisk försäljning av Thomas Lundqvist. Fast Thomas använde det för att beskriva en bra chef.

 

"En coach ska vara som en bra BH. Han/hon ska pusha, stödja och lyfta."

 

Just så. Vi coacher ska hjälpa klienten att lämna sin trygghetszon och utmanar honom/henne (pushar). Vi stödjer våra klienter när de ger sig ut på hal is och hjälper dem att se och använda sina styrkor (lyfter).

 

Det var enkelt, eller hur?;-))

 

2. Vilka egenskaper behöver en person ha för att vara lämpligt "ämne" som coach?

 

Jag tycker att de tre viktigaste egenskaperna är lyhördhet, intuition och att kunna stå ut med att vara obekväm. En coach ska inte vara en vän eller någon som du har trevligt med.  Han eller hon ska kunna ställa obekväma frågor fast på ett hänsynsfullt sätt. Vår uppgift är att göra skillnad för våra klienter.

 

3. Hur är en coachutbildning uppbyggd?

 

Vanligtvis är det 10 sammankomster á två dagar under fem månader. Och däremellan vinns det en gedigen litteraturlista att plöja igenom, coaching av en gruppmedlem, egen coaching och skriftliga hemuppgifter. Efter en sådan grundutbildning blir man en diplomerad coach. Läs mer om skillnaden mellan diplomerad och certifierad coach.

 

4. Vad gör coacher på utbildningen?

 

En av de viktigaste egenskaperna som en blivande coach behöver är viljan att förändras. Den behövs för att under utbildningens gång blir man coachad på egna problem eller utmaningar. Man tar dem med sig när man börjar på en kurs och reder ut både det ena och det andra med sina kurskompisars hjälp.

 

Förutom den självklara vinsten att få ett bättre liv, fungerande relationer, mm får man också känna på hur det är att vara klient. En välllldigt nyttig erfarenhet.

 

5. Hur fungerar certifieringssystemet?

 

 Inom ICF finns tre certifieringar: ACC, PCC och MCC.

Krav för att få certifiering på ACC-nivå.

Krav för att få certifiering på PCC-nivå.

Krav för att få certifiering på MCC-nivå.

 

6. Om utbildningen uppdelas i moduler. Hur många och hur långa är modulerna?

 

Som jag sa tidigare den är uppdelad i 2 utbildningsdagar åt gången utspridda över 3-5 månader. Grundutbildningen omfattar 60 lärarledda timmar. På PCC-nivå krävs 125 utbildningstimmar och på MCC - 200. Men i de två senaste fallen kan det vara flera kortare utbildningar.

 

7. Vilka företag i Sverige som kan ge mig den bästa coachutbildningen och samtidigt certifiera mig enligt ICF?

 Det bästa är att gå utbildningar som blivit ackrediterade=godkända av ICF. Dem hittar du här. Välj SWEDEN i fältet som heter "In-person Training Location".

8. Vilka kostnader innebär detta för mig privat?

 

Det är lite olika priser på olika nivåer.

 

På ACC-nivå kan utbildningen kosta 25 000-40 000 SEK. + MOMS

+

Rekommenderad kurslitteratur - 1 000 - 1 200

+

Mentorcoaching  - ca 10 000 SEK + MOMS

+

Referensbrevet - 800-1 000 SEK + MOMS

 

+

 

Kostnad för ACC- certifiering

 

För ICF-medlemmar: 100 USD ansökan plus 200 USD examensavgift.
Icke medlem betalar ytterligare 200 USD i ansökan.

=

Total kostnad kommer att vara minst 44 750 SEK + 300 USD (2065) = 46815

 

Så räkna med ca 50 000 SEK. med tanke på rese- och matkostnader

 

Men dessa kostnader är utspridda över tid

 

9. Vilka möjligheter har jag att försörja mig på mitt arbete som coach?

 

Det är inte så lätt att uppskatta dessa möjligheter i varje enskilt fall. Det beror på din specialisering men också på hur bra du är på att sälja dina tjänster. Som med alla andra tjänster gäller det att erbjuda det som efterfrågas och till det pris som dina klienter är villiga att betala för dem.

 

10. Vad är ICF?

 

ICF (International Coach Federation) är en av tre branschorganisationer för coacher. De andra två är ICC (International Coach Community) och EMCC (Europian Mentoring & Coaching Council).

 

Det skulle ta timmar och åter timmar för mig att reda ut skillnader och likheter mellan dessa organisationer. Det bästa är att följa länkarna och bilda sig en egen uppfattning.


 Flera frågor och svar

Frågor och svar på ICF:s hemsida

 

Har du en fråga som du inte hittat ett svar på? Ställ den här...

Etiketter: coaching coacher

Kommentera gärna: