Att vara mentor till företagare

Fotograf Susanne Jönsson, Spirit of Fashion Fotograf Susanne Jönsson, Spirit of Fashion

Parallellt med arbetet i mitt företag har jag alltid haft ett eller ett par ideella uppdrag. Under årens lopp har jag arbetat med marknadsföring av ICF Sverige, föreläst för ungdomar på Transfer, varit en av avdelningsansvariga för ICF Stockholm och mentor på Almi

 

Och igår var det dags att säga adjö till min kära adept och egenföretagare Susanne Jönsson. Den formella avslutningen på Almi äger rum imorgon men vi tyckte att vi kunde även göra en egen. Det är roligare med två.;-))) Så det blev en lunch på Grand Hotels Veranda.

Vi har medvetet valt en tid då vi trodde att det skulle vara liiite lugnare. Och mycket riktigt, det var så vid halvtvå-tiden.

Så satt vi där i ett par timmar, njöt av maten, atmosfären och det soliga vädret men även avhandlade ett par affärsangelägenheter och gjorde en slutuvärdering.

 

Här är beviset på hur god maten var.;-))

Fotograf Susanne Jönsson, Spirit of Fashion
Fotograf Susanne Jönsson, Spirit of Fashion

Susanne driver ett företag inom stil och design som heter Spirit of Fashion. Snart är hon igång med sin blogg och då får du tips, råd, nyheter och mycket mer när det gäller kläder, interiörer, mm. Du är alltid välkommen dit.

Fotograf Susanne Jönsson, Spirit of Fashion
Fotograf Susanne Jönsson, Spirit of Fashion

Nu när det formella samarbetet är avklarat så vill vi båda testa om det går att bli vänner. Jag skulle gärna vilja det för Susanne är en underbar person och det vore superroligt att umgås med henne utan min mentorhatt. 

 

Jo, men hur blir man en mentor till nya företagare? 

 

Om du vill bli mentor så första steget är att skicka din intresseanmälan till Almi. Sedan blir du bjuden till en intervju och om allt går bra får du gå en utbildning för mentorer. Då är du klar med det och efter detta är det bara att invänta start för nästa grupp. 

 

Det finns naturligtvis lite pappersarbete som t ex presentation av dig som mentor och dina önskemål när det gäller val av adept. Det kan bli också en speed-dejting med adepter och mentorer då var och en får göra 3-5 val. Om ni matchar varandras önskemål så blir ni "ett par" direkt. Om inte, så går handläggarna in och föreslår sin variant av matchning. 

 

Och sen är ni igång. Enkelt, va?;-))

 

Vad är det för hjälp som adepterna kan behöva? Jo, det gamla vanliga;-)) Här är några exempel.

 

  • Hjälp med att tratta ner sitt tjänste- eller produktutbud. Med andra ord, skapa struktur.
  • Hitta eller ändra sin/-a kundgrupp/-er
  • Sätta rätt pris eller revidera det gamla
  • Hitta kapital
  • Öka effektiviteten, t ex skaffa affärssystem, prioritera rätt etc
  • Skapa ett nätverk av leverantörer kring kunderna
  • Klargöra roller
  • Utveckla sitt ledarskap
  • Kunna analysera och förstå situationen

Och när allt detta är klart så är företaget som nytt. ;-))

 

Men detta arbete kräver tid. Och med den kunskapen om företagandet har Almi ett års utvecklingsprogram. Fast även den tiden känns lite för kort.

Etiketter: mentorskap grand hotel

Kommentera gärna: